Suomalais-arabialainen yhdistys ry
SÄÄNNÖT
1 § Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Suomalais-arabialainen yhdistys ry, lyhenteenä SARAB, ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi.
2 § Yhdistyksen tarkoitus ja toimintatavat
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää arabimaiden kulttuurin ja olojen tuntemusta Suomessa sekä kehittää sivistyksellisiä ja taloudellisia suhteita ja henkistä vuorovaikutusta Suomen ja arabimaiden välillä.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, illanviettoja, esitelmätilaisuuksia, elokuvaesityksiä ja näyttelyjä. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksina rahaa, irtaimistoja ja kiinteistöjä.
Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen ansion hankkiminen siihen osallisille.
3 § Yhdistyksen jäsenet
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan ottaa yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Varsinaiset jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä kutsua yhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksen puheenjohtajana erityisen ansiokkaasti toimineen jäsenen. Kunniapuheenjohtajana saa olla vain yksi kerrallaan.
Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa kutsua henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.
4 § Yhdistyksestä eroaminen ja erottaminen
Yhdistyksen jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Jäsen, joka kahtena peräkkäisenä vuotena on laiminlyönyt jäsenmaksunsa suorittamisen, voidaan hallituksen päätöksellä katsoa eronneeksi yhdistyksestä. Yhdistyksen toimintaa menettelyllään vaikeuttaneen jäsenen erottamisesta päättää hallitus.
5 § Jäsenmaksut
Varsinaiset jäsenet ovat velvolliset maksamaan vuosittaisen jäsenmaksun, jonka suuruuden syyskokous vahvistaa vuodeksi kerrallaan.
Yhdistyksen ainaisjäseneksi voi hallitus hyväksyä sellaisen varsinaisen jäsenen, joka suorittaa kertakaikkisena jäsenmaksuna ainaisjäsenen jäsenmaksun, jonka suuruuden yhdistyksen syyskokous vuosittain vahvistaa. Kyseinen jäsenmaksu voi olla vähintään kymmenen (10) ja enintään kaksikymmentä (20) kertaa varsinaisen jäsenen jäsenmaksun suuruinen. Tämän jälkeen ainaisjäsen on jäsenmaksuista vapaa.
Kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä ei ole jäsenmaksuvelvollisuutta.
6 § Yhdistyksen hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat puheenjohtaja, ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja sekä kuusi muuta jäsentä ja kolme varajäsentä. Hallitus valitaan yhdistyksen syyskokouksessa yhdistyksen jäsenistä.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta, tai kun enemmistö hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus valitsee keskuudestaan sihteerin ja rahastonhoitajan. Hallituksen varsinaisten jäsenten toimikausi on kolme vuotta ja varajäsenten yksi vuosi. Hallituksen jäsenistä on kolme vuosittain erovuorossa, joista yksi on yksi kolmesta puheenjohtajasta.
Hallitus voi asettaa avukseen työvaliokunnan, jonka puheenjohtajana toimii puheenjohtaja tai jompikumpi varapuheenjohtaja sekä toimikuntia erikoistehtäviä varten. Hallitus ottaa yhdistykselle tarpeelliset toimihenkilöt ja päättää heidän palkkauksestaan. Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään viisi jäsentä, joista yksi on puheenjohtaja tai jompikumpi varapuheenjohtaja. Hallitus päättää yhdistyksen jäseneksi hyväksymisestä 3 §:n mukaisesti.
7 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja, ensimmäinen ja toinen varapuheenjohtaja, kaksi yhdessä tai joku heistä yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa.
8 § Tilikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen toimintakertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta.
9 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-huhtikuussa ja syyskokous loka-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävvä kuukauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on annettu hallitukselle tiedoksi.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella ja ainaisjäsenellä, kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenellä yksi ääni.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.
11 § Varsinaisten kokousten käsittelemät asiat
Yhdistyksen varsinaisia kokouksia ovat kevät- ja syyskokous, joissa käsitellään säännöissä erikseen mainittuja asioita sekä kokouskutsussa mainittuja hallituksen esityksiä ja sellaisia jäsenten vireille panemia asioita, joista jäsen on jättänyt kirjallisen esityksen hallitukselle viimeistään kuukautta ennen kokousta.
Kevätkokous
Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan vaali.
2. Hallituksen toimintakertomus edelliseltä toimintavuodelta.
3. Tilinpäätös ja toiminnantarkastuskertomus edelliseltä toimintavuodelta sekä tilinpäätöksen vahvistaminen.
4. Hallituksen vastuuvapaudesta päättäminen.
5. Muut kokouskutsussa mainitut asiat.Syyskokous
Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin ja kahden pöytäkirjantarkastajan vaali.
2. Seuraavan toimintavuoden toimintasuunnitelman hyväksyminen.
3. Seuraavan toimintavuoden jäsenmaksujen määrääminen.
4. Seuraavan toimintavuoden talousarvion vahvistaminen.
5. Hallituksen jäsenten valitseminen kolmen erovuorossa olevan jäsenen tilalle sekä varajäsenten valinta. Erovuorossa on vuosittain yksi puheenjohtajista ja kaksi muuta varsinaista hallituksen jäsentä.
6. Toiminnantarkastajan ja tämän varahenkilön valitseminen seuraavaksi toimintavuodeksi.
7. Muut kokouskutsussa mainitut asiat.
12 § Sääntöjen muuttaminen tai yhdistyksen purkaminen
Yhdistyksen sääntöjen muutoksen tai yhdistyksen purkamisen ratkaisee yhdistyksen kokous ¾ enemmistöllä annetuista äänistä kahdessa peräkkäisessä vähintään kuukauden väliajoin pidettävässä kokouksessa.
Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan, sen varat luovutetaan sellaiselle rekisteröidylle järjestölle, joka toimii samojen päämäärien hyväksi kuin yhdistys, tai Helsingin yliopistolle.
Nämä säännöt on PRH / Yhdistysrekisteri vahvistanut ja rekisteröinyt 13.12.2013